Ακούστε: η επίσκεψη στο γυναικολόγο δε χρειάζεται να προκαλεί άγχος. Πράγματι, συχνά το πιο τρομακτικό πράγμα είναι το άγνωστο. Και επειδή μπορεί να μην ξέρετε πάντα τι να περιμένετε, μπορεί να αφήνετε να περνάνε έτσι τα πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε άβολα – και αυτό δεν είναι εντάξει.
Είναι σημαντικό να ξέρετε τι δεν πρέπει να κάνει ο γυναικολόγος σας και τι πρέπει να ψάχνετε, για να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία
1.Ο γυναικολόγος σας δεν πρέπει ποτέ να σας κρίνει
Αν και ο γιατρός ή η νοσοκόμα θα σας ρωτήσουν κάποιες πολύ προσωπικές ερωτήσεις (όπως το αν έχετε κάνει σεξ, ή αν βγαίνετε με κάποιον), δε θα πρέπει ποτέ να κρίνουν τις απαντήσεις σας.
Τίποτα από αυτά που θα πείτε δε θα τους σοκάρει ή θα τους κάνει να σας δουν διαφορετικά. Σοβαρά! Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να απαντάτε ειλικρινά. «Πρέπει να ξέρουν όλη την ιστορία για να σας βοηθήσουν να μείνετε υγιείς», λέει η Dr. Raegan McDonald-Mosley, γενική ιατρική διευθύντρια του Planned Parenthood Federation of America
«Οι γιατροί κάνουν αυτές τις ερωτήσεις για να δουν αν είναι καλή ιδέα να σας εξετάσουν για ΣΜΝ, να σας δώσουν αντισυλληπτικά, ή για να αναγνωρίσουν πιθανά συμπτώματα εγκυμοσύνης. Σας κάνουν επίσης λεπτομερείς προσωπικές ερωτήσεις για να αναγνωρίσουν πράγματα που πρέπει να ξέρετε για να βελτιώσετε την υγεία σας και να μειώσετε τους κινδύνους, ανάμεσα στα οποία είναι το αν είστε ή όχι σε υγιή σχέση.»
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λέτε όλη την αλήθεια και να μην κρύβετε κάτι για το οποίο φοβάστε ή αγχώνεστε, είναι εκεί για να σας βοηθήσουν. Αλλά η Dr. McDonald-Mosley προσθέτει ότι αν δεν νιώθετε άνετα να ανοιχτείτε στο γιατρό σας, ή αν κάνει περίεργα σχόλια, βρείτε κάποιον άλλο. «Είναι εκεί για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς, όχι για να σας κάνουν να ντρέπεστε», λέει
2.Ο γυναικολόγος σας δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεται τις μη-ιατρικές, προσωπικές απόψεις του μαζί σας
Δεν έχει σημασία αν ο γιατρός σας είναι αριστερός ή δεξιός, αν πιστεύουν στην έκτρωση ή την αντισύλληψη, ή τι βλέπουν στην τηλεόραση στον ελεύθερο χρόνο τους.
Πρέπει να ακολουθούν το νόμο, και αυτό σημαίνει να σας παρέχουν τις καλύτερες ιατρικές συμβουλές που μπορούν, και να σας επιτρέπουν να παίρνετε τις δικές σας αποφάσεις. «Δεν είναι εντάξει να σας πουν τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνετε με βάση τις δικές τους προσωπικές απόψεις», λέει η Dr. McDonald-Mosley. «Το σώμα σας είναι δικό σας, και κανενός άλλου.
Αν δεν νιώθετε άνετα, μπορείτε να τελειώσετε το ραντεβού γρήγορα και να σκεφτείτε να βρείτε έναν άλλο γιατρό»
3.Ο γυναικολόγος σας δεν πρέπει να σας κάνει εξετάσεις για κάτι χωρίς να το ξέρετε.
Είτε είστε σεξουαλικά ενεργή είτε όχι, οι περισσότερες εξετάσεις ξεκινούν από τα βασικά. Ο γυναικολόγος σας συχνά θέλει να σας κάνει μια πυελική εξέταση για να ελέγξει το αιδοίο, τον κόλπο και άλλα εσωτερικά όργανα (τη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες) για να βεβαιωθεί ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Θα σας κάνει επίσης εξέταση στο στήθος για τυχόν ανωμαλίες.
Μπορεί να σας κάνει και ένα γρήγορο τεστ Παπ, και αν είστε σεξουαλικά ενεργή, μπορεί να χρειάζεστε μια εξέταση για ΣΜΝ. Αλλά όλα αυτά θα σας τα εξηγήσει – όσο πιο λεπτομερώς επιθυμείτε πριν την εξέταση. «Ο γυναικολόγος πρέπει να σας πει για ποιο πράγμα σας εξετάζει και για ποιο λόγο», λέει η Dr. McDonald-Mosley. «Είναι εντάξει να ρωτήσετε τι θα γίνει στην εξέταση από πριν. Και αν δεν καταλαβαίνετε κάτι από αυτά που λέει ο γιατρός ή η νοσοκόμα, ρωτήστε τι εννοούν.»
4.Ο γυναικολόγος σας δε θα πρέπει ποτέ να σας κάνει να νιώσετε άβολα με το σώμα σας
Πράγματι, αν δεν υπάρχει σοβαρός, ιατρικός λόγος, ο γυναικολόγος σας πιθανόν να μην σχολιάσει το σώμα σας.
Δε θα πρέπει να σας κάνει να νιώθετε άσχημα για τις τρίχες στο σώμα σας (ή την έλλειψη τους), τα τατουάζ, τα σκουλαρίκια, ή οποιοδήποτε άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό. Δε θα έπρεπε να σας κάνουν να νιώθετε ότι πρέπει να πάρετε ή να χάσετε βάρος, εκτός αν υπάρχει ιατρικό λόγος.
5.Ο γυναικολόγος σας δεν πρέπει να κάνει ποτέ κάτι χωρίς να εξηγήσει τι είναι, και πως θα σας κάνει να νιώσετε.
Πρώτα απ’ όλα, μια εξέταση στο γυναικολόγο δεν είναι σαν αποτρίχωση στο μπικίνι – δεν χρειάζεται να είστε σκληραγωγημένες.
Μπορεί να μην έχει πλάκα, αλλά δεν πρέπει να πονάει. «Ο γυναικολόγος σας πρέπει να κάνει το καλύτερο που μπορεί για να σας έχει καλυμμένες και να είστε άνετες όσο γίνεται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, και αυτό περιλαμβάνει να σας ενημερώνει για το τι κάνει και αν πρέπει να περιμένετε κάποια ενόχληση», λέει η Dr.McDonald-Mosley.
«Είναι επίσης σημαντικό να πείτε στο γιατρό αν νιώθετε πόνο κατά τη διάρκεια της εξέτασης.» Αν κάνουν κάτι που σας προκαλεί μεγάλη ενόχληση, μπορείτε και πρέπει να κάνετε ερωτήσεις ή να του πείτε να σταματήσει.
6.Ο γυναικολόγος σας δεν πρέπει ποτέ να προδώσει την εμπιστοσύνη σας.
Ο νόμος είναι διαφορετικός ανάλογα με την πολιτεία που μένετε. Αλλά το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ρωτήσετε για τους κανόνες ιδιωτικότητας, έτσι ώστε να νιώθετε άνετα να ανοιχτείτε χωρίς φόβο.
Αν έχετε την ασφάλεια υγείας κάποιου άλλου, και ανησυχείτε για την εχεμύθεια, καλέστε την ασφαλιστική εταιρία και ρωτήστε για την πολιτική ιδιωτικότητας.
Μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη δήλωση. Και αν ανησυχείτε, αναζητείστε ένα πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού. Θα σας εξυπηρετήσουν με το κόστος της εξέτασης και δε χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την ασφάλεια.
Πηγή: http://goo.gl/Pq5vyq