Αρχική 5 Γυναικολογία 5 Ψηλάφηση μαστού

Η ψηλάφηση και η αυτοεξέταση του στήθους είναι κάτι που πρέπει κάθε γυναίκα να μάθει να κάνει μετά την εφηβεία της.

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει πως να ανακαλύπτει τυχόν ύποπτα σημάδια.

Σε πολλές περιπτώσεις σώζει ζωές. Αν νιώσει κάτι περίεργο τότε αμέσως πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό της.

Αφιερώνοντας μόνο 10΄ λεπτά τον μήνα για τον εαυτό σας, με την αυτοψηλάφηση βοηθάτε στην διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην πλήρη ίαση.

Σκοπός της αυτοψηλάφησης είναι, μέσω της πολλαπλής επανάληψής της, να γνωρίσει η γυναίκα τη φυσιολογική μορφολογία των μαστών της, και να μπορέσει να αναγνωρίσει έγκαιρα οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή.

Το πιο πεπειραμένο χέρι για τον κάθε μαστό είναι το δικό σας χέρι για τον δικό σας μαστό αφού έχει αποδειχθεί πως οι ίδιες οι γυναίκες μπορούν να ψηλαφήσουν πολύ μικρούς όγκους απο 0.5-1 εκατοστό.

Η καλύτερη στιγμή για να κάνετε την αυτοεξέταση μαστού (εάν είστε ακόμα σε αναπαραγωγική ηλικία) είναι περίπου 3 ημέρες μετά την τελευταία ημέρα της περιόδου σας.

Εκείνες τις ημέρες το στήθος σας είναι λιγότερο πιθανό να είναι πρησμένο και η εξέταση είναι πιο εύκολη και πιο αξιόπιστη.

Η ψηλάφηση γίνεται με αργές κυκλικές κινήσεις ξεκινώντας περιφερικά του μαστού και καλύπτοντας και τα τέσσερα τεταρτημόριά του.

Με το ένα χέρι στον αυχένα και με τα δάκτυλα του αντίθετου χεριού μπορείτε να ψηλαφίσετε πιθανόν οποιαδήποτε ανομοιομορφία του δέρματος ή του μαστού.

Με τα χέρια στην μέση και μετά πίσω από τον αυχένα προσέξτε προσεκτικά οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα στο σχήμα ή στην επιδερμίδα του στήθους σας.

Για μια ολοκληρωμένη εξέταση η ψηλάφηση θα πρέπει να επαναληφτεί πέντε φορές για κάθε μαστό.

Τέλος πιέζετε ελαφρώς με τον αντίχειρα και με τον δείκτη την θηλή και παρατηρήστε αν υπάρχει έκκριση υγρού.

Η πιο συχνή περιοχή εμφάνισης κακοήθειας είναι στο άνω και το έξω τεταρτημόριο του κάθε μαστού.

Επίσης είναι σημαντικό να πούμε πως τις περισσότερες φορές που μια γυναίκα ψηλαφά κάτι στο μαστό της, δεν είναι κακοήθεια, αλλά μια κύστη ή ένα καλόηθες ινοαδένωμα.

Η κλινική εξέταση από τον γιατρό ή η αυτοεξέταση από την ίδια τη γυναίκα, δεν μπορεί να αντικαταστήσει και να υποκαταστήσει τη μαστογραφία σε καμία περίπτωση.

Το ένα συμπληρώνει το άλλο, προκειμένου κάθε γυναίκα να αισθάνεται ασφαλής από τον καρκίνο του μαστού ή άλλες παθήσεις.