Είναι γνωστό ότι η χρήση φαρμάκων θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το έμβρυο αναπόφευκτα θα πάρει κάποια μικρή ποσότητα από αυτά, ενώ η επίδρασή τους στην ανάπτυξή του είναι άγνωστη.
Η τερατογένεση είναι μία κατάσταση η οποία έχει αποδειχθεί ότι προέρχεται από μικρό αριθμό φαρμάκων.
Παρ’ όλα αυτά, πολλά φάρμακα ακόμα δεν έχουν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή για χρήση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Έτσι, έχουμε φάρμακα που γράφουν ότι δεν έχει αποδεχθεί η τερατογενής τους δράση, αλλά που δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι και ασφαλή για χρήση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ο ιατρός θα πρέπει να έχει καλό λόγο για την αναγραφή οποιουδήποτε φαρμάκου, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όπου το έμβρυο είναι μικρό, και κατά συνεπεία κάθε ουσία ξένη προς τον οργανισμό αποτελεί ιδιαίτερη απειλή γι’ αυτό.
Αργότερα, που το έμβρυο μεγαλώνει, αποκτά όγκο και βάρος, και έχουν ήδη σχηματιστεί τα όργανά του, είναι λιγότερο εύκολο να βλαφτεί από κάποια ξένη ουσία που θα μπει στον οργανισμό.
Επίσης, εκείνο που θα πρέπει να προσεχθεί, είναι η λήψη φαρμάκων πριν την έναρξη της καθυστέρησης της περιόδου, κατά το διάστημα δηλαδή που η γυναίκα μπορεί να έχει μείνει έγκυος, αλλά να μην το ξέρει.
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την υγεία του εμβρύου -ακόμα και η κλασική ασπιρίνη, που καλό είναι να αποφεύγεται κατά το τρίτο τρίμηνο, γιατί μπορεί να επηρεάσει το καρδιακό και κυκλοφορικό σύστημα του μωρού.
Αντίθετα, τα αντιβιοτικά δεν απαγορεύονται εντελώς.
Εάν υπάρχει πραγματικά ανάγκη, χορηγούνται ορισμένες ομάδες αντιβιοτικών που γίνονται ανεκτές ακόμη και στην εγκυμοσύνη.
Γενικά πρόκειται για πενικιλίνες, όπως η αμπικιλίνη και η κεφαλοσπορίνη -πρέπει να αποφεύγονται οι τετρακυκλίνες, οι κυνολόνες και τα αμινογλυκοσίδια.
Πάντως, μόνο ο γιατρός είναι εκείνος που θα ορίσει και τον τύπο και τις δόσεις του αντιβιοτικού.
Εσείς δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του.
Μια έγκυος που ανεβάζει ψηλό πυρετό θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό της, ο οποίος θα χορηγήσει κάποιο αντιπυρετικό (πιθανότατα παρακεταμόλη) για να επανέλθει η θερμοκρασία σας στα φυσιολογικά επίπεδα.
Ο πυρετός χρειάζεται προσοχή διότι υπάρχουν υποψίες ότι η παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας (πάνω από τους 39 βαθμούς Κελσίου) -κυρίως κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης- ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο.
Κι αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα και αύξηση του καρδιακού παλμού του εμβρύου.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι γιατροί, και η ίδια γυναίκα θα πρέπει να προσέχει τον εαυτό της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ώστε να μην βρεθεί σε κατάσταση που θα αναγκάσει τον μαιευτήρα να της δώσει κάποιο φάρμακο, όπως για παράδειγμα να μην κρυολογεί ή να μην είναι επιρρεπής σε ατυχήματα.