Προγεννητικός έλεγχος

Ο προγεννητικός έλεγχος αφορά ένα σύνολο εξετάσεων που είναι απαραίτητο να γίνουν στην αρχή της εγκυμοσύνης ή πριν το ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθειες.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική σειρά εξετάσεων για την ασφάλεια της μητέρας αλλά κυρίως για την ασφάλεια του παιδιού.

Ο πρώτος μήνας της κύησης

Εκτός από την ευτυχία και τον ενθουσιασμό, συχνά νιώθετε άγχη και αγωνίες, συναισθήματα που είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώνετε στο ταξίδι της μητρότητας.

Covid-19 και Κύηση

Ο νέος κορωνοιός (SARS-CoV-2) ανήκει σε μια ομάδα μονόκλωνων RNA ιών, στην οποία και ανήκουν επίσης 2 στελέχη ευρέως γνωστά και επικίνδυνα: ο SARS κορωνοϊός που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (ARDS) και ο MERS κορωνοϊός που προκαλεί το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.

Λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα των εγκύων, αλλά και στη μειωμένη ανοσολογική τους απάντηση..

Εγκυμοσύνη και Κάπνισμα

Προεκλαμψία και σύνδρομο HELLP

Τοξόπλασμα

Θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός είναι δώρο ζωής. Είναι ένα δώρο της μητέρας προς το νεογέννητο βρέφος της.

Για έναν επιτυχημένο Μητρικό Θηλασμό, χρειάζεται να έχετε επιθυμία, ηρεμία, υπομονή και διαθεσιμότητα.

Ο θηλασμός ξεκινάει αμέσως μετά τον τοκετό, όταν το βρέφος δείξει τα πρώτα σημάδια πείνας.

Φάρμακα και Εγκυμοσύνη

Είναι γνωστό ότι η χρήση φαρμάκων θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το έμβρυο αναπόφευκτα θα πάρει κάποια μικρή ποσότητα από αυτά, ενώ η επίδρασή τους στην ανάπτυξή του είναι άγνωστη.

Η τερατογένεση είναι μία κατάσταση η οποία έχει αποδειχθεί ότι προέρχεται από μικρό αριθμό φαρμάκων.

Καισαρική Τομή

Ο όρος καισαρική τομή αποδίδει την έξοδο του εμβρύου, του πλακούντα και των εμβρυϊκών υμένων από τη μητριαία κοιλότητα μετά από λαπαροτομία και διάνοιξη του τοιχώματος της μήτρας.

Η καισαρική τομή εφαρμόζεται στις καταστάσεις εκείνες, όπου η διενέργεια κολπικού τοκετού δεν είναι εφικτή ή εγκυμονεί κινδύνους για την μητέρα ή το έμβρυο.

Φυσιολογικός Τοκετός

Ο φυσιολογικός τοκετός πρέπει να είναι αυτό που λέει η λέξη, φυσιολογικός.

Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει και τελειώνει σε εύλογο χρονικό διάστημα και χωρίς να χρειαστούν σημαντικές μαιευτικές παρεμβάσεις, με τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού.

Σήμερα δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται τακτικές όπως εξωτερικοί ή εσωτερικοί μετασχηματισμοί ή κουτάλες..

Ναυτίες και εγκυμοσύνη

Μπορεί να νιώσετε ότι “χάνετε την γη κάτω από τα πόδια σας” και ότι σας λούζει ο κρύος ιδρώτας.

Καλώς την δεχτήκατε, είναι η ναυτία, το πλέον σύνηθες φαινόμενο της εγκυμοσύνης.

Η ναυτία συνήθως εμφανίζεται κατά την 6η εβδομάδα της κυήσεως και σας «αποχαιρετά» στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Παρακολούθηση Κύησης

 

Με το θετικό τέστ κυήσεως ξεκινάμε φυλλικό οξύ κατόπιν συνεννόησης με τον Ιατρό. Το φυλλικό κρίνεται απαραίτητο σε αυτή τη φάση για την πρόληψη δισχιδούς ράχης και την ανάπτυξη του εμβρύου. Ανάλογα με το ιστορικό ή τα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν μπορούν να χορηγηθούν επιπλέον φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως  αντιπηκτικές ενέσεις ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους ή προγεστερόνη (utrogestan).

Ένας κλασικός προβληματισμός των εγκύων γυναικών αναφορικά με την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων γέννησης παιδιών με χρωμοσωμική ανωμαλία, είναι η αναγκαιότητα ή μη της διενέργειας…

Όταν μιλάμε για διαβήτη, εννοούμε ότι ο οργανισμός -και συγκεκριμένα το πάγκρεας- δεν είναι σε θέση να παράγει την απαιτούμενη ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα….

Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που αναπαράγονται διαρκώς και έχουν την ικανότητα να μετατραπούν (να διαφοροποιηθούν) σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα ενός οργανισμού (π.χ. σε μυϊκό,…