Υπέροχη εμπειρία η ομιλία μου σε ένα πολυπληθές και πολυσυλλεκτικό ακροατήριο στο Yas Island των ΗΑΕ. Είχα την ευκαιρία να επισημάνουμε τις αιτίες και να αναπτύξουμε το Management αντιμετώπισης των επαναλαμβανόμενων αποβολών κύησης. Είχα επίσης την ευκαιρία, παρουσία κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, να αναφερθώ στον ρόλο της Εξωσωματικής και του Προεφυτευτικού Γενετικού Ελέγχου στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και να αναδείξω τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα σε όλο αυτό. Κορυφαία στιγμή η παράδοση διπλώματος από το επιτετραμένο μέλος του Προεδρείου, καθηγητή Μαιευτικής του Πανεπιστημίου του Ιράν.

56541923 10217406079135974 5473997133705117696 n56823430 10217406079495983 4738849962723377152 n56971079 10217406078895968 4860088724756627456 n

Παρακάτω εμφανίζονται οι αναφορές του περιοδικού Ciao στο Παγκόσμιο Συνέδριο 2019 sto Abu Dhabi με θέμα "Το management των επαναλαμβανόμενων αποβολών κύησης", που εκπροσώπησα την χώρα μας.

abu dhabiabu dhabi 2

Με μεγάλη υπερηφάνεια και βαθύ αίσθημα τιμής, το Πανεπιστημιακό Πτυχίο της εξειδίκευσης στην Υπογονιμότητα και την Ενδικρινολογία της Αναπαραγωγής, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Δημοκρατίας. 12 επιτυχόντες, ανάμεσά τους και ένας Έλληνας....

Μεγάλη μου τιμή η συμμετοχή σαν κεντρικός ομιλητής στο Παγκόσμιο Συνέδριο Reproduction Fertility 2019, που θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Απρίλιο στο Abu Dhabi. Η ομιλία μου θα αφορά την διαχείρηση των επαναλαμβανόμενων αποβολών, τόσο μετά την αυτόματη σύλληψη όσο και μετά από την Εξωσωματική Γονιμοποίηση και την χρήση της Προεμφυτευτικής Διάγνωσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρόγραμμα

Δεν θα μπορούσα να μην σας ενημερώσω ότι στις Δημοτικές Εκλογές της 26ης Μαίου  κατέρχομαι σαν Υποψήφιος Δημοτικός Σύλλογος Περιστερίου με την παράταξη Συνεργασία Ευθύνης και Υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιώργο Βαθιώτη.  

Είχα την  τιμή να συντάξω το Πρόγραμμα  για την Υγεία στο Περιστέρι και την ευκαιρία να αναδείξω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα, καθώς η ατζέντα μου  περιλαμβάνει θέματα Υγείας, Πρόνοιας, Ασφάλειας  και Κοινωνικής Πολιτικής.

Στο Περιστέρι λειτουργούν 3 Κέντρα Υγείας , σε Σαρανταπόρου, Μπουρνάζι και Άγιο Ιερόθεο. Κανένα από τα Κέντρα αυτά δεν λειτουργεί σε 24 ωρη βάση. Τα Κέντρα Υγείας είναι υποστελεχωμένα  και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους που είναι η προάσπιση της Υγείας στο Περιστέρι, το μεγαλύτερο Δήμο της Δυτικής Αθήνας. Για απλά περιστατικά, όπως ‘ένα θλαστικό τραύμα που μπορεί να χρειάζεται λίγα ράμματα, οι Συμπολίτες μας είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν στο ΑΤΤΙΚΟΝ ή στα άλλα εφημερεύοντα Νοσοκομεία , όπου στοιβάζονται σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών μαζί με άλλα πολύ σοβαρότερα περιστατικά όπως τροχαία κτλ. Το αποτέλεσμα είναι μια απίστευτη ταλαιπωρία ενώ συνολικά υποβαθμίζεται το προιόν της Υγείας στην περιοχή μας.

Διεκδικούμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει βασική συμμετοχή στην λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Διεκδικούμε την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα Κέντρα Υγείας. Τουλάχιστον ένα (1) από αυτά πρέπει να λειτουργεί σε 24ωρη βάση με νυχτερινή Εφημερία.  Τα Κέντρα Υγείας σαν βασικός πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και Υποδοχής Ασθενών. Σοβαρότερα περιστατικά θα διακομίζονται κατευθείαν στα Νοσοκομεία Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης με φροντίδα και συνεννόηση των Κέντρων Υγείας χωρίς λοιπές γραφειοκρατικές διατυπώσεις και καθυστερήσεις. Έτσι θα επιτευχθεί η αμεσότερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας αλλά και η αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων και η ομαλότερη λειτουργία τους.

Δημιουργία Δημοτικών Κοινωνικών Ιατρείων  που θα λειτουργούν συμπληρωματικά στα Κέντρα Υγείας. Δράσεις Υγείας και Πρωτοβουλίες που θα αφορούν την ενημέρωση των συμπολιτών μας και την πρόληψη, με εκστρατείες ενημέρωσης αλλά και διενέργεια προληπτικών εμβολιασμών, για παράδειγμα με το Εμβόλιο κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας.

Κοινωνικά Δημοτικά Ιατρεία με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα Ψυχικής Υγείας, Νευροαναπτυξιακών και Παιδοψυχιατρικών διαταραχών, προγράμματα για τον αυτισμό, την δυσλεξία . Ο Δήμος κοντά στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

Ανάδειξη του Προγράμματος της Βοήθειας στο Σπίτι και της κατ’ οίκον Νοσηλείας. Ένταξη των προγραμμάτων αυτών στα Δημοτικά Κοινωνικά Ιατρεία- άμεση συνεννόηση για μεταφορά παραμελημένων περιστατικών στα τοπικά Κέντρα Υγείας ή και στα Δευτεροβάθμια Νοσοκομεία σύμφωνα με το κάθετα διαμορφωμένο πρότυπο συνεργασίας τους που αναπτύχθηκε. Ο Δήμος συνεισφέρει με οχήματα και λοιπά μέσα.

Η Υγεία είναι βασικό αγαθό και Κεντρικό Πολιτικό μου μέλημα. Είναι αδιαπραγμάτευτη η διάθεσή μου να συγκρουστούμε με παγιωμένες συνθήκες και υφιστάμενα συμφέροντα με βασική μας προτεραιότητα την υπεράσπιση του βασικού Αγαθού.

Οραματίζομαι μια Πόλη με αυτοσεβασμό και με απόλυτη προτεραιότητα στον Πολίτη.

dimotikos sumvoulos

 

Ο  Γιώργος Λάμπος, Περιστεριώτης με καταγωγή από το Μεσολόγγι και την Ναυπακτία. Είναι Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Διδάκτωρ  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Μεταδιδακτορικές Σπουδές στο Παρίσι στην Υπογονιμότητα και την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο Θριάσιο Νοσοκομείο και στο ΑΤΤΙΚΟΝ, ενώ τα τελευταία χρόνια διατηρεί Ιατρείο στο Περιστέρι. Ταυτόχρονα, έχει αναπτύξει πλούσια Κοινωνική Δράση σαν εθελοντής στο 1ο Κοινωνικό Ιατρείο Περιστερίου.

 

dimotikos sumvoulos2

Ευχαριστώ την οργανωτική επιτροπή και τον πρόεδρο Καθ κο Κρεατσά για την τιμητική πρόσκληση να είμαι ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνεται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, 11th Athens Congress on Women's Health and Disease.

Περισσότερα...

Πολύ ενδιαφέρον και επικοδομητικό το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Στειρότητας το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη  09 με 11 Δεκεμβρίου.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους συναδέλφους από την Θεσσαλονίκη για την άψογη φιλοξενία!

Περισσότερα...

Ευχαριστώ το εβδομαδιαίο περιοδικό CIAO για την παρουσίαση.

gallery 15

Ανάμεσα στην υπερδιέγερση ωοθηκών και στην φτωχή ωοθηκική απάντηση.

Αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής με τη μέγιστη ασφάλεια

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τόσο αναφορικά με τις γνώσεις μας στον συγκεκριμένο τομέα όσο και με τις τεχνολογικές εξελίξεις, κυρίως στο θέμα των εργαστηρίων. Η βασική, όμως, αρχή παραμένει η διέγερση των ωοθηκών με την χρήση κάποιων ουσιών που λέγονται γοναδοτροπίνες και GnRH ανάλογα (αγωνιστές ή ανταγωνιστές) μέσα από συγκεκριμένα πρωτόκολλα (πρωτόκολλα αγωνιστών ή ανταγωνιστών αντίστοιχα) με στόχο την λήψη ωαρίων που στο εργαστήριο θα γονιμοποιηθούν σε έμβρυα (με την χρήση σπέρματος) και τα οποία θα μεταφερθούν στη μήτρα με τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς.

Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι παρά την όποια εξέλιξη μπορεί να έχει γίνει για παράδειγμα στον χώρο των εργαστηριακών τεχνικών, κομβικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση της όλης προσπάθειας είναι ο βαθμός διέγερσης της ωοθήκης, δηλαδή ο αριθμός των ωαρίων που κατά την ωοληψία θα πάρουμε (και τα οποία θα γονιμοποιηθούν στο εργαστήριο σε έμβρυα).
Μικρότερος αριθμός ωαρίων σημαίνει λιγότερα έμβρυα στο εργαστήριο (καθώς δεν θα γονιμοποιηθούν όλα τα ωάρια) και άρα μικρότερη δυνατότητα επιλογής των προς μεταφορά εμβρύων. Πράγματι, η επιτυχία της εξωσωματικής είναι ευθέως ανάλογη του αριθμού των ωαρίων που κατά την ωοληψία λαμβάνονται. H υπέρμετρη, βέβαια, διέγερση της ωοθήκης με ανεύρεση υπερβολικά υψηλής τιμής της ορμόνης οιστραδιόλη (Ε2) κατά την ωοληψία, όπως και η λήψη περισσότερων των 20 ωαρίων κατά την διάρκειά της, μπορεί να γίνει επικίνδυνη καθώς εγκυμονεί την ύπαρξη ενός συνδρόμου γνωστού σαν σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών (OHSS). Εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη του συνδρόμου αυτού, η εμβρυομεταφορά πρέπει να αναβληθεί και τα γονιμοποιημένα ωάρια να καταψυχθούν για μελλοντική χρήση, καθώς η κατάσταση αυτή είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή της γυναίκας.
Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι η αλόγιστη διέγερση των ωοθηκών. Το ζητούμενο πρέπει πάντα να είναι η διέγερση των ωοθηκών στον βαθμό που θα μας επιτρέψει να έχουμε την καλύτερη δυνατή λήψη ωαρίων (eggs pick up) χωρίς αυτό να γίνει απειλητικό για την ζωή της γυναίκας (κυρίως μέσω της εμφάνισης υπερδιέγερσης- OHSS). Τα πρωτόκολλα (και οι δόσεις) εν προκειμένω που θα επιλεγούν πρέπει να είναι τα κατάλληλα ώστε να έχουμε το υψηλότερο δυνατόν, ασφαλές αποτέλεσμα. Πρέπει να πάρουμε, με άλλα λόγια όσα περισσότερα ωάρια μπορούμε χωρίς να δημιουργήσουμε σύνδρομο υπερδιέγερσης. Στην πραγματικότητα πρέπει, αν θέλουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά επιτυχίας των εξωσωματικών (ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους), να μπορούμε να εκτιμήσουμε την αντίδραση της ωοθήκης στην διέγερσή της πριν αυτή ξεκινήσει, επιλέγοντας έτσι το καταλληλότερο δυνατό πρωτόκολλο.

Η δυσκολότερη κατάσταση είναι η ύπαρξη των λεγόμενων ΄΄φτωχών απαντητριών¨ (poor responders), δηλαδή η ύπαρξη ωοθηκών οι οποίες δεν θα απαντήσουν στην συνήθη ωοθηκική διέγερση. Σε διάφορες μελέτες αναφέρονται σε ποσοστά από 9- 24 % του συνόλου των κύκλων με αυξητικές τάσεις την τελευταία δεκαετία. Οι γυναίκες αυτές έχουν μικρότερο αριθμό ωαρίων κατά την ωοληψία, μικρότερο αριθμό εμβρύων που δημιουργούνται και συνεπώς εμβρύων που μεταφέρονται και μοιραία πολύ μικρότερα ποσοστά επιτυχίας από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Μπορούμε άραγε να προβλέψουμε τις poor responders έτσι ώστε να εφαρμόσουμε ένα κατάλληλα φτιαγμένο για αυτές πρωτόκολλο και τελικά να ανεβάσουμε τα ποσοστά επιτυχίας τους?

Η ανίχνευση των poor responders πριν την ωοθηκική διέγερση είναι το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Η ωοθηκική απάντηση φθίνει αναλογικά με την ηλικία, ξεκινώντας από τα 37 με 38 έτη και προοδευτικά μέχρι την εμμηνόπαυση. Η ηλικία όμως δεν είναι το μόνο κριτήριο. Γυναίκες που είναι poor responders ‘per se’ θα εμφανίσουν μικρότερο αριθμό ωαρίων ήδη από νεαρότερη ηλικία. Ο αριθμός των παραγόμενων ωαρίων μπορεί επίσης να επηρεαστεί από γενετική προδιάθεση, την ύπαρξη μονής ωοθήκης (πχ λόγου απώλειας της ωοθήκης), την ύπαρξη αυτοάνοσου νοσήματος ή κάποιου άλλου νοσήματος όπως σαχαρώδης διαβήτης τύπου 1, β θαλασαιμία, ακόμα και από το χρόνιο κάπνισμα σύμφωνα με κάποιες μελέτες.

Η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός ανεξάρτητος παράγοντας αλλά δεν μπορεί να είναι ο μόνος. Χρειαζόμαστε κάποιους παράγοντες που θα μας καταδείξουν το δυναμικό της ωοθήκης. Ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος βιοχημικός παράγοντας είναι η ορμόνη FSH. Παρά την μεγάλη της χρήση έχει φανεί ότι η χρησιμότητά της είναι κυρίως σε πολύ υψηλές τιμές (>15- 20 mIU/ml) καθώς η FSH αρχίζει να ανεβαίνει ήδη τουλάχιστον μια δεκαετία πριν την εμμηνόπαυση. Ετσι, τιμές ανώτερες των φυσιολογικών αλλά μικρότερες από 15 δεν είναι ιδανικές για την μέτρηση του δυναμικού της ωοθήκης προ της διέγερσης. Για να μετρήσουμε κάτι τέτοιο έχουμε 2 τρόπους.
Ο πρώτος είναι η μέτρηση των μικρών ωοθυλακίων με άντρο υπερηχογραφικά στην 1η ημέρα της Ε.Ρ. (AFC). Η εξωσωματική δεν μπορεί να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ωάρια αλλά να διεγείρει την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων. Από την πληθώρα των ωαρίων που η ωοθήκη διαθέτει, κάποια επιλέγονται (ή σωστότερα στρατολογούνται) την 1η ημέρα του κύκλου, για να αναπτυχθούν έτσι και αλλιώς. Αυτό που θα φτάσει πρώτο σε ένα κρίσιμο μέγεθος (το λεγόμενο κυρίαρχο ωοθυλάκιο) θα ραγεί, δίδοντας την ωορρηξία, με την απελευθέρωση ενός (σε κάθε κύκλο) ωαρίου.
Στην πραγματικότητα, σε ένα κύκλο εξωσωματικής, προκαλούμε μια πολλαπλή ωοθυλακική διέγερση, αναπτύσσονται δηλ ταυτόχρονα πολλά ωοθυλάκια και τελικά παίρνουμε πολλά ωάρια
Μια ωοθήκη που έχει χαμηλό δυναμικό θα έχει μικρό αριθμό τέτοιων ωαρίων (AFC), άρα η διέγερση ούτως ή άλλως δεν θα οδηγήσει στην ωρίμανση πολλών ωαρίων. Επειδή ο αριθμός AFC δεν είναι σταθερός σε κάθε κύκλο, μπορούμε να ακυρώσουμε ένα κύκλο με χαμηλό AFC (σε υπέρηχο που θα γίνει στην αρχή του κύκλου) και να επιχειρήσουμε διέγερση σε ένα κύκλο με υψηλότερο αρχικά AFC. Mε την ίδια αποτελεσματικότητα, θα πάρουμε αυτόματα περισσότερα ωάρια.

Η βιοχημική μέτρηση που περιγράφει καλύτερα το ωοθηκικό δυναμικό είναι η λεγόμενη αντι- Μυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ). Σε αντίθεση με την FSH, δεν απαιτείται να γίνει στην αρχή του κύκλου αλλά οποτεδήποτε στην διάρκειά του. Οι αποκλίσεις της δε, σε διάστημα ενός έτους, είναι πολύ μικρότερες από την FSH, συνεπώς είναι πολύ πιο αξιόπιστη αυτής.

Η ΑΜΗ θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι η ιδανική εξέταση για να μας δείξει το δυναμικό της ωοθήκης. Τι θα μπορούσε πάντως να μας δείξει καλύτερα το δυναμικό αυτό, από την ίδια την απάντηση της ωοθήκης στην (κατάλληλη) διέγερση?

Ειδικοί από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στην Μπολόνια της Ιταλίας στα πλαίσια παγκόσμιου φόρουμ για τις γυναίκες με φτωχή ωοθηκική διέγερση, δηλ τις poor responders.Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, poor responders μπορούν να θεωρηθούν οι γυναίκες που έχουν 2 από τα ακόλουθα 3 κριτήρια:

1) Προηγούμενο ιστορικό φτωχής ωοθηκικής απάντησης (< 4 ωάρια κατά την ωοληψία) σε κύκλο με επαρκή διέγερση,
2) AFC <5-7 ωάρια στην αρχή του κύκλου ή/και AMH <0.5-1.1 ng/ml
3) Γυναίκα ηλικίας > 40 ετών ή μικρότερης ηλικίας που παρουσιάζει οποιονδήποτε παράγοντα κινδύνου για φτωχή ωοθηκική απάντηση, με κυριότερους παράγοντες, την ύπαρξη αυτοάνοσου νοσάματος, το ιστορικό χειρουργείου στην ωοθήκη, το ιστορικό γενετικών νοσημάτων ή γυναίκα που έχει υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Ευχαριστώ τον καθηγητή Dominique De Ziegler για την μεγάλη τιμή να με δεχτεί δίπλα του και την ομάδα του εργαστηρίου της Εξωσωματικής για την απρόσκοπτη συνεργασία και τις 4 φορές που βρέθηκα φέτος, για περισσότερο από 2 μήνες, στο Παρίσι. Οι εμπειρίες που αποκόμισα είναι μοναδικές. Η συνεργασία μας θα συνεχιστεί.

Περισσότερα...

50891658 10216849680266350 2774646540772311040 n22

Ευχαριστώ την Οργανωτική Επιτροπή για την πολύ τιμητική συμμετοχή μου σαν Ομιλητής στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας που πραγματοποιήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο, 26-27/01 στην Αθήνα.


Αναφερθήκαμε στα αυξημένα επίπεδα των ορμονών που ονομάζονται Ανδρογόνα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, και εστιάσαμε στις συνέπειες του συνδρόμου στην πορεία της εγκυμοσύνης, στην υγεία της επιτόκου και στο αν αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία του νεογνού, με λίγα λόγια στο συνολικό Περιγεννητικό αποτέλεσμα.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο Ιατρός δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

* Απαιτούμενα πεδία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Αιμιλίου Βεάκη 45 & Δελφών 18   
    Περιστέρι, 12134

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 210 577 0010

6944 732 764

Facebook