Ο νέος κορωνοιός (SARS-CoV-2) ανήκει σε μια ομάδα μονόκλωνων RNA ιών, στην οποία και ανήκουν επίσης 2 στελέχη ευρέως γνωστά και επικίνδυνα: ο SARS κορωνοϊός που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (ARDS) και ο MERS κορωνοϊός που προκαλεί το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.

Λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα των εγκύων, αλλά και στη μειωμένη ανοσολογική τους απάντηση (μια κατάσταση τροποποιημένης ανοσοκαταστολής που σαν σκοπό έχει να μην αποβληθεί από τον οργανισμό το κύημα), πρέπει να τονίσουμε ότι, γενικά,οι έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών σε οποιαδήποτε σοβαρή ιογενή προσβολή συμβεί κατά την διάρκεια της κύησης. Η επιδημία με Η1Ν1 το 2009 είχε σαν αποτέλεσμα, το 5% των θανάτων παγκοσμίως να αφορά εγκύους, ενώ αυτές δεν αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από 1% των κρουσμάτων. Η αυξημένη επικινδυνότητα κατά την κύηση εξάλλου, έχει οδηγήσει στην σύσταση του εμβολιασμού των εγκύων.

Τα ευχάριστα νέα αναφορικά με την δράση του SARS-CoV-2 κατά την κύηση είναι ότι η νόσος δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις από τον γενικό πληθυσμό, ενώ η ίδια η κύηση δεν φαίνεται να αποτελεί παράγοντα αυξημένης ευαισθησίας για προσβολή από τον ιό. Αν και τα δεδομένα των μελετών αφορούν κυρίως το 3ο τρίμηνο της κύησης (πρέπει να περιμένουμε 6-9 μήνες για να δούμε τις συνέπειες της προσβολής από τον ιό στο πρώτο ή στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης), δεν φαίνεται να υποστηρίζεται ο αυξημένος κίνδυνος αποβολής ή η κάθετη ενδομήτρια μετάδοση του ιού. Αντίθετα,σε δείγματα αμνιακού υγρού από πάσχουσες μητέρες, που έχουν εξεταστεί, δεν έχει ανιχνευθεί ο ιός. Μια έρευνα έδειξε ότι ο υποδοχέας του Μετατρεπτικού Ενζύμου της Αγγειοτενσίνης 2 του SARS-CoV-2 υποεκφράζεται στην πρώιμη μητροπλακουντιακή μονάδα με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της διαπλακουντιακής μετάδοσης.

Ο τοκετός πρέπει να πραγματοποιείται αυστηρά σε νοσοκομειακό χώρο (όχι στο σπίτι). Ο Covid-19 δεν αποτελεί από μόνος του ένδειξη για τοκετό, εκτός αν κρίθεί ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της οξυγόνωσης της μητέρας, σε κρίσιμη κατάσταση της αναπνευστικής της λειτουργίας. Το σηπτικό σοκ, η οξεία πολυοργανική ανεπάρκεια ή η εμβρυϊκή δυσπραγία απαιτούν επείγουσα καισαρική τομή. Η απόφαση για τον τρόπο (κολπικός τοκετός ή καισαρική) και τον χρόνο του τοκετού πρέπει να λαμβάνεται μετά από συνεννόηση με τους νεογνολόγους και να εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπ’ όψη την ηλικία κύησης και την κατάσταση του εμβρύου και της μητέρας. Καλό είναι να επισπεύδεται το δεύτερο στάδιο του τοκετού (ωδίνες). Η επισκληριδίος αναισθησία επιτρέπεται. Τέλος, ιδιαίτερο χειρισμό απαιτεί η απόφαση χορήγησης κορτικοστεροειδών σε περιπτώσεις πρόωρων εμβρύων. Η χρήση κοριζόνης είναι ζωτικής σημασίας για την αναπνευστική λκειτουργία των πρόωρων εμβρύων, ωστόσο πρέπει να χορηγείται με προσοχή, καθώς η χρήση τους, ιδιαίτερα όταν οι επίτοκες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενδέχεται να επιδεινώσει την κλινική τους πορεία.

Φαίνεται ότι ο ιός πάντως δε μεταδίδεται ούτε μέσω του θηλασμού, καθώς ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί ούτε σε δείγματα γάλακτος πασχουσών μητέρων, οι οποίες έχουν εξετασθεί. Ο θηλασμός πρέπει να ενθαρρύνεται λοιπόν, καθώς το νεογνό δεν κινδυνεύει από αυτόν ενώ, αντίθετα, είναι η μόνη πηγή αντισωμάτων που έχει σε αυτή την πρώιμη φάση. Πρέπει ωστόσο η επαφή της μητέρας με το νεογνό να είναι περιορισμένη (όχι στο ίδιο δωμάτιο) και με σχολαστική λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων από τη μητέρα (σχολαστικό πλύσιμο χεριών, μάσκα κατά τον θηλασμό και αποφυγή βήχα όταν το νεογνό είναι στο δωμάτιο). Μία πολύ καλή εναλλακτική λύση είναι η χρήση αντλίας θηλασμού, η οποία πρέπει να καθαρίζεται προσεκτικά ύστερα από κάθε χρήση. Το γάλα, επίσης, θα μπορούσε να δίδεται στο νεογνό από άλλο υγιές άτομο. Ωστόσο υπάρχει και η άποψη ότι τα νεογνά πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με την μητέρα για 14 ημέρες. Πρέπει να πω ό,τι αυτό εφαρμόστηκε στην Κίνα αν και, προσωπικά, θεωρώ την άποψη ακραία.

Ο προγεννητικός έλεγχος αφορά ένα σύνολο εξετάσεων που είναι απαραίτητο να γίνουν στην αρχή της εγκυμοσύνης ή πριν το ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθειες.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική σειρά εξετάσεων για την ασφάλεια της μητέρας αλλά κυρίως για την ασφάλεια του παιδιού.

Περισσότερα...

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερα από 4.000 βλαβερά για την υγεία χημικά στοιχεία και αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί καρδιοπάθεια ή καρκίνος.

Γιατί είναι κακό για το μωρό; Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί στένωση των αγγείων, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει στον πλακούντα, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τις πιθανότητες να μην τρέφεται σωστά το έμβρυο.

Περισσότερα...

Η προεκλαμψία, η οποία ονομάζεται και τοξιναιμία της κύησης, αφορά 1% έως 3% των κυήσεων.

Ορισμένες φορές επιπλέκεται από προσβολές του εγκεφάλου, των νεφρών και του ήπατος που φαίνονται στον αιματολογικό έλεγχο.

Το σύνδρομο HELLP χαρακτηρίζεται από σοβαρή ηπατική προσβολή.

Περισσότερα...

Ο μητρικός θηλασμός είναι δώρο ζωής. Είναι ένα δώρο της μητέρας προς το νεογέννητο βρέφος της.

Για έναν επιτυχημένο Μητρικό Θηλασμό, χρειάζεται να έχετε επιθυμία, ηρεμία, υπομονή και διαθεσιμότητα.

Ο θηλασμός ξεκινάει αμέσως μετά τον τοκετό, όταν το βρέφος δείξει τα πρώτα σημάδια πείνας.

Περισσότερα...

Το τοξόπλασμα είναι ενδοκυττάριο πρωτόζωο και μπορεί να μολύνει τα περισσότερα θηλαστικά και πουλιά.

Έχει τελικό ξενιστή την γάτα, και άλλα αιλουροειδή, και μέσω του εντερικού της σωλήνα μπορεί να διασπαρθεί στη φύση.

Μπορεί, λοιπόν, να μολύνει το χώμα με τις ακαθαρσίες τους, τα λαχανικά και άλλα θηλαστικά.

Περισσότερα...

Ο όρος καισαρική τομή αποδίδει την έξοδο του εμβρύου, του πλακούντα και των εμβρυϊκών υμένων από τη μητριαία κοιλότητα μετά από λαπαροτομία και διάνοιξη του τοιχώματος της μήτρας.

Η καισαρική τομή εφαρμόζεται στις καταστάσεις εκείνες, όπου η διενέργεια κολπικού τοκετού δεν είναι εφικτή ή εγκυμονεί κινδύνους για την μητέρα ή το έμβρυο.

Περισσότερα...

Είναι γνωστό ότι η χρήση φαρμάκων θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το έμβρυο αναπόφευκτα θα πάρει κάποια μικρή ποσότητα από αυτά, ενώ η επίδρασή τους στην ανάπτυξή του είναι άγνωστη.

Η τερατογένεση είναι μία κατάσταση η οποία έχει αποδειχθεί ότι προέρχεται από μικρό αριθμό φαρμάκων.

Περισσότερα...

Μπορεί να νιώσετε ότι "χάνετε την γη κάτω από τα πόδια σας" και ότι σας λούζει ο κρύος ιδρώτας.

Καλώς την δεχτήκατε, είναι η ναυτία, το πλέον σύνηθες φαινόμενο της εγκυμοσύνης.

Η ναυτία συνήθως εμφανίζεται κατά την 6η εβδομάδα της κυήσεως και σας «αποχαιρετά» στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Περισσότερα...

Ο φυσιολογικός τοκετός πρέπει να είναι αυτό που λέει η λέξη, φυσιολογικός.

Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει και τελειώνει σε εύλογο χρονικό διάστημα και χωρίς να χρειαστούν σημαντικές μαιευτικές παρεμβάσεις, με τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού.

Σήμερα δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται τακτικές όπως εξωτερικοί ή εσωτερικοί μετασχηματισμοί ή κουτάλες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού ή της μητέρας.

Περισσότερα...

Ζείτε τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής σας, είτε περιμένοντας να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας, είτε παρακολουθώντας το να μεγαλώνει και να αλλάζει κάθε μέρα που περνά!

Εκτός από την ευτυχία και τον ενθουσιασμό, συχνά νιώθετε άγχη και αγωνίες, συναισθήματα που είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώνετε στο ταξίδι της μητρότητας.

Περισσότερα...

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο Ιατρός δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

* Απαιτούμενα πεδία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Αιμιλίου Βεάκη 45 & Δελφών 18   
    Περιστέρι, 12134

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 210 577 0010

6944 732 764

Facebook